Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 14-07-2016

Brú na Bóinne

betekenis & definitie

Brú na Bóinne is een gebied in Ierland gelegen aan de rivier de Boyne. Brú na Bóinne staat bekend om diverse neolithische bouwwerken, waarvan wordt geschat dat ze meer dan 5000 jaar oud zijn. Brú na Bóinne is hiermee waarschijnlijk de oudste archeologische vindplaats van Europa.

Het archeologische landschap van Brú na Bóinne wordt met name gekenmerkt door drie grote grafheuvels. Van deze grafheuvels, genaamd Knowth, Newgrange en Dowth, wordt geschat dat ze ongeveer 5000 jaar oud zijn. Hiermee herbergt Brú na Bóinne niet alleen de oudste, nog bestaande bouwwerken van Europa, maar hebben deze bouwwerken tevens ongeveer dezelfde leeftijd als de piramides van Gizeh in Egypte, waarvan lange tijd werd gedacht dat ze de oudste bouwwerken van de wereld waren. In de 1993 werd de gehele vindplaats toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Naast de drie grote grafheuvels, zijn er nog talloze andere bouwwerken gevonden die uit dezelfde tijd stammen. Hierdoor is het aannemelijk dat Brú na Bóinne tijdens de late prehistorie een zeer belangrijke plek was waar al veel menselijke activteit plaats vond. Men vermoed, mede door de aanwezigheid van de enorme grafheuvels, dat Brú na Bóinne een plek van spiritualiteit was, waar vele rituelen en ceremonies werden uitgevoerd door lokale gemeenschappen. Terwijl de Bronstijd zijn intrede deed, nam de menselijk activiteit bij Brú na Bóinne af. Men heeft namelijk weinig materiaal uit deze periode gevonden. Hierdoor wordt gesteld dat Brú na Bóinne met name tijdens de late prehistorie en vroeg Bronstijd een plek was van grote menselijke activiteit, maar dat de plek in latere periodes in verval raakte.