IBM

IBM Research

Gepubliceerd op 29-01-2016

2016-01-29

IBM Nederland

betekenis & definitie

IBM is de afkorting voor International Business Machines Corporation (bijnaam Big Blue). IBM is gevestigd in Armonk, New York. Het hoofdkantoor van IBM Nederland staat in Amsterdam en heeft Harry van Dorenmalen als algemeen directeur.

Herman Hollerith, de uitvinder van een gegevensverwerkende machine van ponskaarten, richtte in 1896 het bedrijf Tabulating Machines Company op. In 1911 kwam in de Amerikaanse staat New York de Computing Tabulating Recording Company (CTR) tot stand. Dit was een fusie van drie bedrijven: Holleriths ponskaartenbedrijf, de Computing Scale Company of America, waar weegschalen en vleessnijmachines werden geproduceerd en de International Time Recording Company, een producent van industriële uurwerken. In 1924 kreeg het bedrijf de naam International Business Machines.

IBM is de laatste decennia vooral bekend geworden bij het grote publiek vanwege de allereerste personal computer (Introductie Nederland in 1983 door Jan Terpstra) en haar supercomputer Watson. IBM verkoopt tegenwoordig naast computerhardware met name software en technologie in de in de IT-sector. IBM introduceerde in 2008 een visie over een slimmere wereld die steeds meer geïnstrumenteerd, verbonden en intelligent wordt. Slimme hardware en software moet helpen om uit de overweldigende hoeveelheid gegevens nieuwe inzichten te krijgen, voorspellingen te doen en sneller, betere besluiten te kunnen nemen.

IBM is wereldwijd een van de grootste software bedrijven met 379,592 werknemers en een omzet van $92,7 miljard (2014). IBM is actief in meer dan 160 landen. IBM behoort tot de meest innovatieve bedrijven ter wereld met een record aantal patenten. In 2015 moest het alleen het Koreaanse Samsung voor zich dulden.

IBM heeft als bijnaam Big Blue, wat staat voor de macht van het bedrijf en het blauwe logo. De eerste Nederlandse vestiging werd in 1940 geopend.