Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 09-08-2016

2016-08-09

Vrij op naam (v.o.n.)

betekenis & definitie

Vrij op naam (v.o.n.) houdt in dat bij de verkoop van een woning de kosten door de verkoper betaald worden. V.o.n. stelt de koper in ieder geval vrij van overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte en notariskosten voor de inschrijving bij het Kadaster.

Vrij op naam komt voornamelijk voor bij nieuwbouwwoningen. In dit geval is de koper de eerste bewoner, waardoor deze geen 2% overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dit betekent niet dat de aankoop van de woning belastingvrij is, want over de koop van een nieuwbouwwoning moet het hoge btw-tarief betaald worden. Deze belasting is al verwerkt in de koopprijs. In de koopprijs zijn bovendien alle overige kosten verwerkt die de projectontwikkelaar gemaakt heeft bij de bouw van de woning. Hierbij moet gedacht worden aan notariskosten voor overdrachtsbelasting, inschrijvingskosten bij het Kadaster, de kosten voor de aankoop van de grond, voor de bouw van het huis en voor het aansluiten van gas, water en elektra.

Ook bij bestaande bouw kan een huis vrij op naam te koop aangeboden worden. In dit geval betaalt de verkoper alle kosten die komen kijken bij de verkoop van de woning. Dit is een manier om de verkoop van de woning te stimuleren, omdat de aankoop aantrekkelijker gemaakt wordt. Doorgaans is de onderhandelingsruimte over de koopprijs in dit geval minder groot.

Het kopen van een huis dat vrij op naam gezet is betekent overigens niet dat de koper geen extra kosten hoeft te betalen. De notariskosten voor het tekenen van de koopakte moeten wel door de koper betaald worden, evenals alle kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Daarnaast moeten er kosten betaald worden voor de makelaar en de taxateur. Wanneer de woning met Nationale Hypotheek Garantie is afgesloten, moeten ook hier kosten voor worden betaald.