Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 09-08-2016

2016-08-09

Taxatiekosten

betekenis & definitie

Taxatiekosten zijn de kosten die een huiseigenaar maakt voor het laten taxeren van zijn of haar woning. Deze kosten zijn vaak onderdeel van de kosten voor de koop van een woning, omdat voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning (geen nieuwbouw) doorgaans een taxatierapport verplicht is.

De taxatiekosten zijn niet wettelijk vastgelegd en kunnen dus per bureau en situatie verschillen. Sommige taxateurs berekenen de kosten voor een taxatie aan de hand van een percentage van de getaxeerde waarde van de woning, met een minimaal en maximaal bedrag. Op deze manier kost een taxatie voor woningeigenaren van een dure woning dus meer geld dan wanneer de woningeigenaar een goedkopere woning heeft. Een andere manier om de kosten voor een taxatie te berekenen is door het hanteren van een vast tarief, waarin alle extra kosten voor de taxateurs verwerkt zijn. Het voordeel van een vast tarief is dat de woningeigenaar weet waar hij of zij aan toe is, in tegenstelling tot wanneer de kosten bepaalt worden aan de hand van een percentage van de taxatiewaarde.

De kosten die onderdeel uitmaken van de taxatie zijn onder andere: onderzoekskosten, toegang tot het kadaster, administratiekosten, 21% btw, verschotten en validatiekosten (bij het NHG en/of NWWI). Verschotten zijn de bijkomende kosten die een taxateur maakt om de werkelijke waarde van een woning te bepalen. De informatie die hiervoor nodig is wordt doorgaans opgevraagd bij de gemeente. De kosten hiervoor kunnen verschillen per gemeente, waardoor een taxatie in de ene gemeente duurder is dan in een andere gemeente. De validatiekosten voor het NHG en/of NWWI betreffen de kosten die een taxateur maakt om aangesloten te zijn bij het NWWI (keurmerk voor taxateurs) of om de woning te valideren bij het NHG wanneer de huiseigenaar een hypotheek via het NHG heeft.