Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 09-08-2016

Renteopslag

betekenis & definitie

Renteopslag is het percentage rente bovenop de normale rente dat de hypotheekverstrekkers van de woningeigenaar vraagt wanneer er sprake is van een hoog verstrekkingspercentage. Hypotheekverstrekkers hanteren de renteopslag om het risico dat bij gedwongen verkoop niet de volledige hypotheek wordt terug betaald af te dekken.

De renteopslag wordt berekend aan de hand van het verstrekkingspercentage. Dit percentage geeft de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek weer. Wanneer de waarde van de woning gelijk is aan de hoogte van de hypotheek is het verstrekkingspercentage 100%. Wanneer het verstrekkingspercentage hoger is dan 75% rekenen kredietverstrekkers vaak een renteopslag.

In dat geval is er namelijk een kans dat bij gedwongen verkoop van de woning niet de volledige waarde van de hypotheek terugverdiend wordt. Wanneer een woningeigenaar een lage hypotheek heeft afgesloten kan de kredietverstrekker er vanuit gaan dat ook wanneer de waarde van de woning daalt bij gedwongen verkoop de woning genoeg geld ophaalt op de hypotheek te kunnen aflossen.

De renteopslag ligt niet vast. Bij het aangaan van de hypotheek stelt de kredietverstrekker een renteopslag vast, maar er zijn een aantal situaties die de renteopslag kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Wanneer de waarde van de woning is gestegen daalt het verstrekkingspercentage, wat betekent dat het risico voor de kredietverstrekker afneemt.

Ook wanneer huizenbezitters hebben afgelost op de hypotheek kan de renteopslag dalen, omdat de kredietverstrekker al een deel van de lening ontvangen heeft, waardoor de lening in feite minder hoog is. Ook dit heeft een daling van het verstrekkingspercentage tot gevolg. Het naar beneden aanpassen van de renteopslag moet doorgaans op initiatief van de woningeigenaar gebeuren.