Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Oversluitkosten

betekenis & definitie

Het oversluiten van een hypotheek brengt de zogeheten oversluitkosten met zich mee. Het vroegtijdig beëindigen van de oude hypotheek levert vaak een boete op. Het afsluiten van de nieuwe hypotheek zorgt voor kosten voor advies, bemiddeling, taxatie en de notaris. De boete en deze kosten kunnen per hypotheekverstrekker verschillen.

Op korte termijn kan het oversluiten van een hypotheek dus veel geld kosten, omdat de oversluitkosten vaak hoog zijn. Maar op langere termijn kan het voordelig zijn om een hypotheek te oversluiten, omdat een nieuwe hypotheek tot betere voorwaarden en lagere maandlasten kan leiden.

Hoewel de oversluitkosten een drempel kunnen zijn om een hypotheek over te sluiten zijn deze kosten wel fiscaal aftrekbaar. Hierdoor kan het oversluiten zelfs op korte termijn financieel aantrekkelijk zijn.

De boetekosten voor het vroegtijdig beëindigen van een hypotheek zijn een compensatie voor de misgelopen renteopbrengsten voor de kredietverstrekker. Deze boetekosten (vaak een boeterente genoemd) verschillen per kredietverstrekker. Ook zijn ze afhankelijk van de resterende termijn van de rentevaste periode. Hoe langer die termijn is, hoe hoger doorgaans de boete zal zijn.

Oversluiten wordt doorgaans alleen aangeraden wanneer de rente op een bepaald moment laag is en de verwachting is dat de hypotheekrente aan het einde van de rentevaste periode een stuk hoger is. Op dat moment is het namelijk niet meer mogelijk om een lage rente af te sluiten, dit kan alleen wanneer de marktrente ook daadwerkelijk laag is.