Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 16-08-2016

2016-08-16

Opstalverzekering

betekenis & definitie

Een opstalverzekering dekt schade aan de opstal. Met de opstal wordt een pand bedoelt (exclusief de grond) met alles wat vast aan het pand verbonden is. De hoogte van een opstalverzekering wordt bepaalt aan de hand van de herbouwwaarde van de opstal.

In tegenstelling tot een inboedelverzekering zijn bij een opstalverzekering alle vaste zaken in de woning verzekerd. Hierbij gaat het om vloeren, muren, keukens en badkamers. Zaken die wel verwijderd kunnen worden zijn te verzekeren via de inboedelverzekering.

Bij een opstalverzekering is men verzekerd tegen brand, waterschade, blikseminslag, stormschade of andere vormen van schade waar men zelf niet voor verantwoordelijk is. Wat gedekt wordt verschilt per verzekeraar en verzekering. De fundering wordt bijvoorbeeld in veel gevallen niet meeverzekerd, omdat bij een brand de fundering niet wordt aangetast. Maar het is wel mogelijk om ook de fundering mee te verzekeren, zodat bij eventuele aantasting de kosten door de verzekeraar gedekt worden.

De verzekerde waarde van de opstalverzekering wordt bepaalt door de herbouwwaarde van de woning. De herbouwwaarde is het totale bedrag dat nodig zou zijn om de woning weer volledig op te bouwen. Wanneer de opstal door schade volledig verwoest is en dus compleet opnieuw opgebouwd dient te worden is het belangrijk dat de verzekeraar het volledige bedrag uit kan keren.

Het is dus van belang dat de opstal niet onder- of oververzekerd is. Bij onderverzekering moet de eigenaar van de opstal het resterende bedrag uit eigen vermogen betalen. Bij oververzekering wordt er een te hoge premie betaalt, terwijl alleen de uiteindelijke herbouwwaarde uitgekeerd wordt.