Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 16-08-2016

Notariskosten

betekenis & definitie

Notariskosten zijn de kosten die men maakt bij het afsluiten van een hypotheek en de daadwerkelijk koop van een woning. Bij een overdracht van een huis is het verplicht om een notaris in te schakelen, waardoor men altijd notariskosten maakt.

Wanneer men besluit om een woning te kopen, is men verplicht om hieromtrent een notaris in te schakelen. Voor de overdracht van de woning is het namelijk verplicht om een koopakte of eigendomsakte en een hypotheekakte op te stellen. Beide aktes zijn notariële aktes en kunnen daarom alleen maar worden opgemaakt door een notaris. Die vergoeding die een notaris hiervoor vraagt zijn de notariskosten.

Hoe hoog de notariskosten precies zijn, is afhankelijk van de situatie. Er is geen wettelijk minimum of maximum aan notariskosten. Over het algemeen liggen de notariskosten tussen enkele honderden tot duizend euro bij de overdracht van een woning. Om eerlijke concurrentie tussen verschillende notarissen te bevorderden, dient een notaris aangesloten te zijn bij de Nederlandse Orde van Notarissen.