Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 11-08-2016

2016-08-11

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

betekenis & definitie

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is een instelling die de belangen van de Nederlandse banken behartigd. De Nederlandse Vereniging van Banken is opgericht in 1989 en streeft naar een gezond en internationaal bankwezen in Nederland.

De Nederlandse Vereniging van Banken is in 1989 opgericht met als doel om de gemeenschappelijke belangen van Nederlandse banken te behartigen. De NVB probeert hiermee niet alleen te zorgen een optimale vrije markt waarin de banken kunnen concurreren, maar houdt ook toezicht op het beleid van de banken. Ook geeft het advies over gemeenschappelijke belangen, zoals veiligheid in een digitaal tijdperk.

Omdat de NVB haar voornaamste taak is om de gemeenschappelijke belangen van Nederlandse banken te behartigen, neemt zij veelal internationale standpunten in. Zo staat de NVB achter de ontwikkeling naar een meer geïntegreerde bankenunie in Europa en spreekt het zich uit over Europese maatregelen die relevant zijn voor het nationale bankwezen.

Vrijwel iedere bank in Nederland is lid van de NVB. De NVB zelf is vervolgens onderdeel van de European Banking Federation, een instelling die de volledige Europese bankensector vertegenwoordigd.