Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Instapfaciliteit

betekenis & definitie

Instapfaciliteit is een regeling voor eenieder die een hypotheek wilt afsluiten. Met een instapfaciliteit kan men gedurende het begin van de looptijd van een hypotheek nog beslissen om over te stappen naar een andere hypotheek met een lagere hypotheekrente.

Bij sommige hypotheekproducten zit een zogenaamde instapfaciliteit. Hypotheken met een instapfaciliteit hebben over het algemeen een relatief korte looptijd, vaak maar 1 of 2 jaar. Tijdens deze eerste twee jaar kan de consument beslissen of men wilt overstappen naar een hypotheek met een lagere hypotheekrente of men wilt blijven bij de huidige hypotheek. De rente die men betaalt tijdens de periode waarin de instapfaciliteit geldig is, wordt daarom ook wel ori├źntatierente genoemd.

Een hypotheek met instapfaciliteit kan om meerdere redenen interessant zijn. Over het algemeen is de hypotheekrente van een hypotheek met instapfaciliteit al lager dan een hypotheek met een langere, vaste rente. Ook al wilt men overstappen naar een andere hypotheek, men kan dan alsnog profiteren van 1 of 2 jaar lagere rente. Daarnaast is de instapfaciliteit zeer gunstig wanneer de hypotheekrente daalt of stijgt.

Door goed in te spelen op deze ontwikkelingen kan men de hypotheek op het juiste moment vast zetten, waardoor men voor een veel langere periode een gunstige hypotheekrente betaalt. Het nadeel hiervan is, is dat men goed op de hoogte moet blijven van schommelingen in de rentestand. Wanneer de hypotheekrente stijgt en men vergeet om de hypotheekrente vast te zetten, dan betaalt men de rest van de looptijd een hoge rente.