Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-02-2016

2016-02-10

Hypotheekbank

betekenis & definitie

Een hypotheekbank is een bank met als primaire bezigheid het verstrekken van hypotheken. In tegenstelling tot andere bank is een hypotheekbank voornamelijk bezig met het uitlenen van geld. Tegenwoordig is een hypotheekbank vaak onderdeel van een normale bank.

Hypotheekbanken onderscheiden zichzelf van normale banken door hun expertise op het gebied van hypothecaire leningen. Tot in de jaren tachtig waren er in Nederland diverse zelfstandige hypotheekbanken. In de loop der jaren raakte de hypotheekbanken in de problemen door lagere economische groei en de hiermee gepaarde onzekerheid. Veel onafhankelijke hypotheekbanken zijn in de tussentijd overgenomen door normale banken. Voorbeelden van hypotheekbanken die in de loop der jaren zijn overgenomen zijn de Westland Utrecht Hypotheekbank, de Friesch-Groningse Hypotheekbank en de Friesch-Hollandsche Hypotheekbank. Nog steeds hebben bestaande hypotheekbanken het moeilijk door de afnemende vraag naar hypotheken en de strengere regelgeving die hen wordt opgelegd door de overheid.

Tegenwoordig bieden vrijwel alle normale banken ook hypothecaire leningen aan. Hierdoor is de onafhankelijke hypotheekbank uit de gratie geraakt. Sommige banken hebben echter nog een dochteronderneming die is gespecialiseerd in hypotheken. In Nederland hebben de ABN AMRO, de ING groep en de SNS bank allen een dochteronderneming met als primaire bezigheid het verstrekken van hypothecaire leningen.

Tijdens de kredietcrisis die in 2007 begon in de Verenigde Staten, zijn een groot aantal hypotheekbanken in de wereld failliet verklaard. Dit kwam door het instorten van de huizenmarkt, waarbij hypotheken en andere leningen door banken werden verstrekt aan mensen die deze schulden realistisch gezien niet konden terug betalen. Hierdoor daalde het aantal nieuwe hypotheken enorm, waardoor veel hypotheekbanken moesten stoppen of werden overgenomen door universele banken of de staat.