Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 16-08-2016

2016-08-16

Hypotheek nieuwbouw

betekenis & definitie

Een hypotheek nieuwbouw is een hypotheek voor een woning die nog gebouwd moet worden. Er wordt geen geld verstrekt voor de aankoop van de woning, maar de hypotheekverstrekker stort geld in een bouwdepot waarmee de bouw betaald kan worden. Over het bedrag in het bouwdepot ontvangt de woningeigenaar rente.

Doordat het rentepercentage dat de woningeigenaar betaalt over de totale hypotheeksom even hoog is als de rente die ontvangen wordt over het openstaande bedrag in het bouwdepot kan het geld voor de verbouwing ‘gratis’ gestald worden.

Wanneer er kosten gemaakt zijn voor de bouw van de woning worden deze kosten door de woningeigenaar gedeclareerd bij de hypotheekverstrekker. Deze betaalt de kosten dan terug aan de woningeigenaar of betaalt de rekening direct aan de aannemer. Het is bij een bouwdepot dus niet mogelijk om zelf geld op te nemen.

Bij een hypotheek nieuwbouw is het van belang dat de offerte voor de hypotheek een lange geldigheid heeft. Het rond krijgen van de bouw van een woning is namelijk een proces dat lange tijd in beslag kan nemen. Bij een lange geldigheid van de offerte kan op het moment dat er groen licht is snel de hypotheek afgesloten worden onder de voorwaarden die in de offerte zijn vastgelegd.