Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 09-02-2016

Hybride hypotheek

betekenis & definitie

Een hybride hypotheek is een hypothecaire lening die ten einde van de looptijd (deels) afgelost dient te worden, waarbij u afwisselend kunt sparen of beleggen. Dat maakt deze hypotheek een mengvorm tussen de spaar- en beleggingshypotheek.

De hybride hypotheek lijkt, afhankelijk van de keuze voor sparen of beleggen, op de spaar- of beleggingshypotheek. Het heeft ook dezelfde voor- en nadelen, waaronder mogelijk verlies of mogelijke winst door risicovol beleggen, of juist zekerheid van de spaarvariant. Het differentieert zich echter van andere hypotheekvormen door zijn flexibiliteit: sparen en beleggen kan afgewisseld (geswitcht) worden tijdens de loopduur. Hoe vaak en tegen welke kosten geswitcht kan worden, verschilt per bank.

De maandlasten bestaan uit een rente- en premieaandeel. De premie is weer op te delen in overlijdensrisicopremie en inleg voor de spaar- of beleggingsrekening. De overlijdensrisicopremie begint relatief hoog, omdat er eerst nog weinig geld op de spaar- of beleggingsrekening staat. Naarmate het vermogen groeit, krimpt het overlijdensrisicopremieaandeel.

De premieverhoudingen worden maandelijks opnieuw berekend aan de hand van het opgebouwde vermogen en het (overlijdensrisico)verzekeringsdeel. Bij risicovol beleggen wordt de premie berekend aan de hand van een hoger rekenrendement, wat betekent dat de premie laag is. Deze lage maandlasten lijken voordelig, maar kunnen ervoor zorgen dat er uiteindelijk te weinig vermogen is om de hypotheek af te lossen.

Over het vermogen dat gedurende de looptijd wordt opgebouwd, hoeft geen belasting te worden betaald. Nog een belastingvoordeel is de maximale fiscale hypotheekrenteaftrek. Deze vervalt echter wanneer de hypotheek niet afgelost is ten einde van de dertigjarige looptijd. Na deze dertig jaar vindt er een stijging plaats van de netto hypotheeklasten, doordat de hypotheekrenteaftrek vervalt.