Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 16-08-2016

2016-08-16

Herbouwwaarde

betekenis & definitie

De herbouwwaarde van een woning geeft aan welk bedrag er nodig is om de woning op dezelfde locatie in dezelfde staat op te bouwen. Deze waarde is van belang bij een opstalverzekering, omdat in geval van schade er voldoende geld uitgekeerd kan worden om de woning te herbouwen.

De herbouwwaarde is iets anders dan de waarde van de woning. Die wordt namelijk door een hele reeks aan factoren beïnvloedt, waaronder de situatie op de woningmarkt. De herbouwwaarde geeft alleen het kostenplaatje weer in het geval dat de woning compleet opnieuw gebouwd moet worden.

De opbouwwaarde kan gebruikt worden om te bereken voor hoeveel geld de woning verzekerd moet worden. Deze verzekering heet een opstalverzekering. Het is ook mogelijk om de woning voor een lager bedrag te verzekeren, maar dan kan het zijn dat in geval van grote schade aan de woning niet het volledige schadebedrag uitgekeerd wordt.

Het berekenen van de herbouwwaarde kan lastig zijn, omdat niet altijd even duidelijk is wat de kosten voor het herbouwen van een woning zijn. Een manier om de herbouwwaarde te berekenen is de herbouwwaardemeter. Hierbij wordt gekeken wat de waarde per kubieke vierkante meter is. Bij deze berekening wordt er gekeken naar het soort woning, de kwaliteit van de afwerking en alle onderdelen die in de woning aanwezig zijn.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een herbouwwaardemeter moet deze om de vijf jaar worden ingevuld, zodat de verzekering van de woning up to date blijft. Veel verzekeraars hanteren de regel dat een naar waarheid ingevulde herbouwwaardemeter een garantie is tegen onderverzekering.