Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-02-2016

2016-02-10

Halalhypotheek

betekenis & definitie

Een halalhypotheek is een speciaal opgezette hypotheek voor praktiserende moslims. In overeenstemming met de leer van de Islam is het verboden voor moslims om rente te ontvangen of te betalen. Een halalhypotheek biedt dan ook een constructie waarbij men geen rente betaalt.

Voor moslims kan het kopen van een huis problematisch zijn. De meeste mensen hebben niet genoeg geld om een huis in één keer te kopen en vragen daarom een hypotheek aan. Aangezien een hypotheek een vorm van een lening is, betaalt men hierover rente. Het is echter voor moslims verboden om rente te betalen. Voor praktiserende moslims die niet genoeg geld hebben om een huis in één keer te betalen, kan dit tot problemen leiden. Een halalhypotheek is een constructie waarbij het betalen van rente wordt omzeild.

Bij een halalhypotheek wordt met een lening van een bank een huis gekocht. In tegenstelling tot andere hypotheekvormen, blijft de woning in eigendom van de bank. Na een bepaalde periode koopt men dit huis over van de bank. Deze periode wordt contractueel bij het afsluiten van de lening vastgelegd. Dit is veelal de periode die het kost om de lening af te betalen. De bank wilt echter bij het verstrekken van een lening ook winst maken. Daarom telt de bank een zogenaamde winstopslag, bovenop de daadwerkelijk prijs van de woning. De prijs van de woning plus de winstopslag vormen dan de hoogte van de lening die men na verloop van tijd dient terug te betalen. Op deze manier voldoet de hypotheek aan de voorwaarden zoals gesteld volgens de Sharia (de Islamitische leer) en is de hypotheek halal. De halalhypotheek, evenals andere halal leningen, wordt in Nederland door een klein aantal banken aangeboden.