Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Financieringskosten

betekenis & definitie

Financieringskosten zijn alle kosten die worden gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek. Financieringskosten kunnen worden gezien als bijkomende kosten, zoals het inschakelen van een (hypotheek)adviseur en eventuele kosten voor een taxatie van het huis. Deze kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar bij de belasting.

Wanneer men een hypotheek wilt afsluiten, moet men hiervoor vaak kosten maken. Zo laten veel mensen zich bij het afsluiten van een hypotheek adviseren door een specialist. Deze en andere kosten noemt men financieringskosten. Een andere benaming voor deze kosten zijn afsluitkosten.

In de praktijk zijn er tal van kostenposten waar men rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. Naast de kosten voor een eventuele (hypotheek)adviseur, kan men hierbij denken aan kosten die men maakt door een aanvraag bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), notariskosten voor het opstellen van een hypotheekakte, kosten bij het maken van een taxatie en de kosten die men maakt voor het eventueel verlengen van de hypotheekofferte.

Financieringskosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat men de hypotheek afsluit. Dit houdt in dat men eenmalig de BTW over deze diensten kan aftrekken van het totale bedrag. Niet alle financieringskosten zijn echter fiscaal aftrekbaar. Zo dient men bij het afsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld belasting te betalen over de kosten van de makelaar.