Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 11-08-2016

2016-08-11

European Banking Federation

betekenis & definitie

De European Banking Federation (EBF), ook wel de Europese Bankenfederatie, is het overkoepelende orgaan dat de bankensector binnen de Europese Unie vertegenwoordigd. De European Banking Federation heeft een adviserende rol wat betreft het financiële beleid dat binnen Europa wordt uitgevoerd.

De European Banking Federation is in 1960 opgericht om als vertegenwoordiger van de gehele Europese bankensector op te treden. Nationale bankenverenigingen konden zich aansluiten om toegang te hebben tot het platform wat de EBF aanbiedt. In 2015 werden er maar liefst 32 leden van de EBF geteld. Dit zijn allen nationale bankenverenigingen, zoals de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De European Banking Federation moet niet worden verward met de Europese Centrale Bank. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor het financiële beleid binnen de Europese Unie. De EBF heeft voornamelijk een adviserende rol, waarbij het de belangen van de verschillende aangesloten bankenverenigingen behartigd.

De European Banking Federation is ook op nationaal niveau een toonaangevende instelling. Door de uitwisseling van gegevens van nationale banken, hebben verstrekkers van financiële producten op nationaal niveau een maatstaf op basis waarvan bepaalde rentes worden vastgesteld, bijvoorbeeld de hypotheekrente.