Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Depotrente

betekenis & definitie

Depotrente is rente die men ontvangt over een rekening die bedoelt is om de kosten van een nieuwbouwwoning te financieren. Depotrente is daarmee alleen relevant indien men er voor kiest om een nieuwbouwwoning te kopen.

Wanneer men een woning wilt kopen, dient men hier doorgaans een hypotheek voor af te sluiten. Bij de koop van een nieuwbouwwoning gaat het vaak iets anders. Een nieuwbouwwoning wordt vaak gekocht op het moment dat er nog geen enkele steen is gelegd. Het is gebruikelijk dat het betalen van een nieuwbouwwoning in stappen gaat, men koopt eerste de grond en betaalt vervolgens iedere stap van het bouwproces. Om dit te betalen, sluit men veelal een hypotheeklening af. De hypotheekverstrekker, in de meeste gevallen een bank, stort het geld op een rekening, wat vervolgens wordt gebruikt om de bouw van de woning te financieren. Deze rekening wordt ook wel een bouwdepot genoemd.

Over het bedrag dat op het bouwdepot staat, betaalt men hypotheekrente. Omdat de bouw van het huis in stappen gaat, wordt niet het gehele bedrag in een keer uitgegeven. Men betaalt daarom alleen maar hypotheekrente over het gedeelte dat men uitgeeft. Over het gedeelte van het bouwdepot dat men niet uitgeeft, ontvangt men depotrente. In sommige gevallen is de depotrente gelijk aan de hypotheekrente. In dat geval betaalt men effectief alleen maar rente over het gedeelte van de hypotheeklening dat al is gebruikt voor de kosten van de bouw van de nieuwe woning.