Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Dalrentegarantie

betekenis & definitie

De dalrentegarantie is een regeling waarbij men recht heeft op de laagste hypotheekrente in de periode die ligt tussen het ontvangen van de hypotheekofferte en het tekenen van de hypotheek akte. De dalrentegarantie kan zeer gunstig uitpakken wanneer de hypotheekrente in de betreffende periode daalt.

Wanneer men een woning wilt kopen, dient men hier veelal een hypotheek voor af te sluiten. In de meeste gevallen zit er een periode tussen het moment dat men de hypotheekofferte ontvangt en wanneer men de daadwerkelijke hypotheekakte tekent. Het is gebruikelijk dat bij een hypotheekofferte een hypotheekrente is vastgelegd. Doordat er een periode zit tussen het ontvangen van de hypotheekofferte en het daadwerkelijke tekenen van de hypotheekakte, kan het zijn dat de hypotheekrente zoals vastgelegd in de offerte is gestegen of gedaald. Met een dalrentegarantie wordt bij het tekenen van de akte niet uitgegaan van de hypotheekrente zoals vastgelegd in de offerte, maar wordt de laagste genoteerde hypotheekrente in de betreffende periode gehanteerd.

Op deze manier is een dalrentegarantie voordelig, wanneer men verwacht dat de hypotheekrente zal dalen. Men heeft bij een dalrentegarantie niet persé recht op de laagste actuele hypotheekrente binnen de betreffende periode, maar op de laagste hypotheekrente die door de hypotheekverstrekker is gehanteerd gedurende deze periode. Ook wanneer op het moment van tekenen van de hypotheekakte de rente van de hypotheekverstrekker hoger is, wordt alsnog het laagste rentepercentage in de periode tussen het aanbieden van de hypotheekofferte en het tekenen van de hypotheekakte gehanteerd.