Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Courtage

betekenis & definitie

Courtage is een vergoeding voor de makelaar voor zijn of haar verdiensten bij het begeleiding bij de koop en verkoop van een huis. Het is gebruikelijk om het courtage over te maken nadat er een overeenkomst is tussen koper en verkoper van het betreffende huis.

Wanneer men een nieuwe woning wilt kopen, brengt dit behoorlijk wat handelingen met zich mee. Het is hierom vaak verstandig om bij zowel de koop als verkoop van een huis hulp in te schakelen van een adviseur of makelaar. Dit is echter niet gratis, een makelaar zal een vergoeding vragen voor de werkzaamheden die hij of zij tijdens de overdrachtsprocedure van het betreffende huis heeft verricht. Deze vergoeding wordt ook wel courtage genoemd.

De hoogte van het courtage, oftewel de vergoeding die een makelaar krijgt bij de overdracht van een woning, is wettelijk vastgelegd op een bepaald percentage van de koopsom. De hoogte van het courtage is dus afhankelijk van de waarde van de woning, maar is vastgesteld tussen de 1,2 en 2,5 procent van de koopsom. Het komt echter ook voor dat men vooraf een vaste prijs afspreekt met de makelaar.