Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 09-08-2016

2016-08-09

Bouwkundige keuring

betekenis & definitie

Een bouwkundige keuring is een onderzoek naar de kwaliteit van een woning. Een bouwkundige keuring heeft niet alleen betrekking op het achterhalen van de kwaliteit van de materialen, maar ook op de aanwezigheid van bijvoorbeeld houtworm of lekkages.

Wanneer men een woning koopt, wil men er zeker van zijn dat deze woning in goede staat verkeerd. Daarom wordt vaak bij de overdracht van een woning of andere onroerende goederen een bouwkundige keuring uitgevoerd. Bij een bouwkundige keuring wordt de woning die men op het oog heeft door specialisten onderzocht op eventuele gebreken. Wanneer blijkt dat bepaalde delen van de woning zeer verouderd zijn of dat er een grote kans is op lekkages, zal men dit in de bouwkundige keuring kunnen terug vinden. Het is gebruikelijk dat men bij een bouwkundige keuring tevens vermeldt wat eventuele herstelwerkzaamheden zijn en hoeveel kosten men hiervoor ongeveer moet begroten.

In sommige gevallen verplicht de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de belangenbehartiger van mensen met een hypotheek, om bij de aankoop van een nieuwe woning een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit is echter niet heel gebruikelijk. Wanneer de bouwkundige keuring wordt uitgevoerd voor de koop of verkoop van een woning of hypotheek, zijn de kosten die men hiervoor maakt fiscaal aftrekbaar.