Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 01-02-2016

Beleggingshypotheek

betekenis & definitie

De beleggingshypotheek is een term die bij meerdere hypotheekvormen van toepassing is. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een beleggingsrekening waarop eenmalig of regelmatig geld wordt gestort, dat vervolgens belegd wordt om zoveel mogelijk vermogen op te bouwen ter aflossing van de hypotheek.

Deze hypotheekvorm wordt gebruikt bij drie verschillende hypotheken: de levenhypotheek, de bankspaarhypotheek en de beleggingsrekeninghypotheek. Al deze hypotheken hebben het gemeenschappelijke doel om door middel van beleggingen vermogen op te bouwen, waarmee de hypotheek kan worden afgelost. Hierbij kan de consument steeds kiezen in hoeverre hij risico’s neemt met beleggen.

Bij de levenhypotheek wordt belegd om de premie deels te betalen. Het andere deel bestaat uit het overlijdensrisico. Bij de bankspaarhypotheek (Beleggingsrekening Eigen Woning) wordt er gebruik gemaakt van een geblokkeerde beleggingsrekening, waarop maandelijks geld wordt gestort dat vervolgens in beleggingen kan worden gestopt.

Als men spreekt van een beleggingshypotheek, wordt meestal de beleggingsrekeninghypotheek bedoeld. Deze is vergelijkbaar met de hiervoor genoemde bankspaarhypotheek: bedragen van een geblokkeerde beleggingsrekening, ofwel effectendepot, worden gebruikt voor beleggingen waarmee zoveel mogelijk vermogen opgebouwd wordt om de hypotheek mee te kunnen afbetalen. Gedurende de looptijd van de hypotheek worden er geen aflossingen gedaan. Dat gebeurt pas ten einde van de looptijd.

De beleggingsrekeninghypotheek verschilt van de bankspaarhypotheek door het heffen van vermogensbelasting over het opgebouwde beleggingsvermogen. De beleggingsrekeninghypotheek heeft echter wel soepelere regels dan de bankspaarhypotheek. Zo mag de hypotheek bijvoorbeeld afgelost worden met de opbrengst van het verkochte huis. De geblokkeerde beleggingsrekening wordt dan vrij voor eigen gebruik.

Beleggen kan wel risicovol zijn. Het kan minder opbrengen dan verwacht, waardoor men eindigt met een ontoereikend vermogen ter afbetaling van de hypotheek. Bij hogere rendementen is het ook mogelijk om na afbetaling zelfs vermogen over te houden.