Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Belastingaftrek

betekenis & definitie

Belastingaftrek is gerelateerd aan bedragen die men ontvangt of goederen die men koopt waarover men belasting dient te betalen, maar door bepaalde regelingen hiervoor vrijstelling krijgt. Goederen en diensten met belastingaftrek worden ook wel fiscaal aftrekbaar genoemd.

In Nederland geldt voor sommige goederen, diensten of inkomsten dat ze kunnen worden opgegeven met belastingaftrek. Dit houdt in dat de belasting die men normaal betaalt, zoals BTW, in dit geval wordt teruggestort of vrijgesteld.

In de praktijk kan belastingaftrek veel voordeel opleveren. Met betrekking tot hypotheken is het in sommige gevallen mogelijk om de hypotheekrente van de belasting af te trekken. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo dient de lening in de vorm van een hypotheek afgesloten te zijn om een woning of een verbouwing mee te financieren.

Belastingaftrek met betrekking tot hypotheekrente werkt als volgt. De rente die men betaalt voor de hypotheek kan men, voordat men belasting betaalt, aftrekken van alle inkomsten die men heeft gegenereerd. Vervolgens wordt het inkomen dat overblijft, gebruikt om te berekenen hoeveel belasting men moet betalen. Doordat dit inkomen lager ligt dan het daadwerkelijk inkomen, vanwege de aftrek van de hypotheekrente, betaalt men minder belasting over het inkomen. Op deze manier kan belastingaftrek voor veel mensen voordelig zijn.