Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 10-08-2016

Basisrente

betekenis & definitie

Basisrente is de rente die men standaard krijg of betaalt voor respectievelijk een spaarrekening of een lening, zoals een hypotheek. De basisrente is over het algemeen gebaseerd op de rentetarieven die worden gehanteerd door De Nederlandse Bank en de Europese Centrale Bank.

Wanneer men een hypotheek afsluit, moet naast de periodieke aflossing ook rente betalen over de totale lening. Deze totale rente bestaat uit verschillende rentes, een hiervan is de basisrente. Dit is de rente die men sowieso betaalt, of krijgt in geval van een spaarrekening, en kan worden aangevuld met andere rentes. De hoogte van de basisrente kan worden vastgesteld door de hypotheekverstrekker. Deze baseert de basisrente vaak op de rentetarieven die op Europese markten wordt gehanteerd.

In veel gevallen is de basisrente niet even hoog als de rente gebaseerd op de stand van de markt. Hierdoor lopen hypotheekaanbieders een risico, men loopt immers inkomsten mis door een lage basisrente. Hierom is het mogelijk om de basisrente aan te vullen met bepaalde toeslagen, zodat de rente hoger wordt en er meer zekerheid is over de inkomsten. Vaak is de hoogte van deze toeslag gebaseerd op de verhouding tussen de executiewaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Ook bij spaarrekeningen wordt de basisrente in sommige gevallen aangevuld. Hiervoor dient men over het algemeen al een tijdje de spaarrekening geopend te hebben.