Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Basishypotheek

betekenis & definitie

Een basishypotheek is een hypotheek met een lage rente, maar minder goede voorwaarden dan een andere hypotheek. Een basishypotheek wordt ook wel een budgethypotheek of een voordeelhypotheek genoemd.

Wanneer men een woning wilt kopen, moet men hiervoor vaak een hypotheek afsluiten. Er zijn diverse soorten hypotheken, waaronder een basishypotheek. Een basishypotheek is, zoals de naam al doet vermoeden, een hypotheek met alleen basisvoorwaarden. Veelal betekent dit dat de voorwaarden minder gunstig zijn dan bij andere hypotheekvormen.

Voor veel basishypotheken geldt dat de hoogte van hypotheek niet hoger mag zijn dan 75 procent van de marktwaarde van de woning. In de praktijk betekent dit dat een gedeelte van het huis op een andere manier moet worden gefinancierd, of al eerder afgelost is. Voor andere, standaard hypotheken geldt doorgaans een hypotheek van 100 procent van de marktwaarde van het huis. Daarnaast is het veelal moeilijk om een basishypotheek over te sluiten of vervroegd af te lossen. In het laatste geval moet men vaak een boeterente betalen aan de hypotheekverstrekker. Een basishypotheek kan op deze manier erg goedkoop lijken, er is vaak geen enkele hypotheek met lagere maandlasten, maar brengt in sommige omstandigheden wel extra kosten met zich mee. Voor wie echter een hypotheek wilt afsluiten met een zeer lage maandlasten, is een basishypotheek over het algemeen een goede optie.