Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 10-08-2016

Bankgarantie

betekenis & definitie

Bankgarantie is een regeling waarbij de bank garant staat voor bepaalde betalingen bij de overdracht van een woning. Met behulp van bankgarantie is er voor beide zakenpartners, koper en verkoper van de woning, zekerheid dat er aan de betaling van gemaakt kosten wordt voldaan.

Wanneer men een nieuwe woning koopt, sluit men hierover een overeenkomst met de verkoper van de woning. Hierbij is het gebruikelijk dat het bedrag voor de woning niet in één keer wordt overgemaakt. Als verkoper is het echter belangrijk om te weten dat de koop daadwerkelijk doorgaat, hiervoor wordt vaak een waarborgsom gevraagd. Dit is een bedrag gebaseerd op een bepaald percentage van de hoofdsom die men overmaakt aan de notaris. Op deze manier is het voor de verkoper duidelijk dat de verkoop van de woning door gaat. Het komt echter vaak voor dat de koper niet de financiële middelen heeft om in één keer aan de waarborgsom te voldoen. In dat geval kan men gebruik maken van bankgarantie. Hierbij wordt het bedrag van de waarborgsom door de bank betaalt, die op deze manier garant staat voor de daadwerkelijk koop van het huis. De koper van het huis is met bankgarantie het geld verschuldigd aan de bank. Op deze manier behoeft men niet al het spaargeld te besteden aan een waarborgsom.

Het afsluiten van een bankgarantie brengt bepaalde kosten met zich mee. Doorgaans vraagt een bank 1 procent van de totale waarborgsom als compensatie voor het garant staan. Wanneer men als koper van de koop af ziet, heeft de verkoper recht op de waarborgsom. In geval men een bankgarantie heeft afgesloten, is het men dit bedrag verschuldigd aan de bank.