Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Afsluitkosten

betekenis & definitie

Afsluitkosten zijn de kosten die worden gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek. Afsluitkosten hebben betrekking zaken als het inschakelen van een (hypotheek)adviseur en eventuele kosten voor een taxatie van het huis. Deze kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar bij de belasting.

Bij het afsluiten van een hypotheek, maakt men vrijwel altijd bepaalde extra kosten. Er moet vaak veel gebeuren, zoals het op waarde schatten van de woning en het laten opstellen van een hypotheekakte en koopakte. Als deze handelingen brengen bepaalde kosten met zich mee, de afsluitkosten. Deze kosten worden ook wel de financieringskosten genoemd.

In de praktijk zijn er diverse afsluitkosten waar men rekening moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. Hierbij kan worden gedacht aan de vergoeding voor een (hypotheek)adviseur, een aanvraag bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een vergoeding voor een notaris voor het opstellen van een hypotheekakte of koopakte en kosten voor het laten uitvoeren van een taxatie van de woning.

Afsluitkosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat men de hypotheek afsluit. De BTW van deze kosten kan men van het jaarlijkse inkomen aftrekken, zodat men over dat jaar minder inkomstenbelasting betaalt. Niet alle kosten zijn echter fiscaal aftrekbaar.