Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Afkoopwaarde

betekenis & definitie

De afkoopwaarde is het bedrag dat men kan ontvangen wanneer men een levensverzekering of begrafenisverzekering voortijdig stopzet. De afkoopwaarde staat in dat geval gelijk aan het bedrag dat de levensverzekering op dat moment waard is.

Wanneer men een levens- of begrafenisverzekering heeft, wilt men deze door omstandigheden soms voortijdig stopzetten. Over het algemeen is dit goed mogelijk, men krijgt in dat geval een bedrag uitgekeerd dat gelijk staat aan de totale waarde van de verzekering op dat moment. Dit wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. Wanneer men de afkoopwaarde van een verzekering wilt ontvangen, zitten hier echter wel wat consequenties aan vast. In de meeste gevallen rekent een verzekeringsmaatschappij extra kosten voor de uitgifte van de afkoopwaarde. Hierbij kan men denken aan bepaalde administratiekosten voor het opzeggen van de betreffende verzekering, maar ook aan extra kosten als gevolg van gemiste inkomsten voor de verzekeringsmaatschappij.

In sommige gevallen heeft men een verzekering dit men kan afkopen, zoals een levens- of begrafenisverzekering, gekoppeld aan een hypotheek. Met een levensverzekering bouwt men namelijk in de loop der jaren nogal wat kapitaal op, wat goed kan worden gebruikt om een hypotheek mee af te lossen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld een spaarhypotheek of een hybride hypotheek. Wanneer men de afkoopwaarde wilt ontvangen van een verzekering die gekoppeld is aan een hypotheek is het raadzaam om een (hypotheek)adviseur in te schakelen. Op deze manier heeft men duidelijk inzicht in alle bijkomende kosten bij het aanvragen van de afkoopwaarde.