Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 09-08-2016

2016-08-09

Aanhorigheid

betekenis & definitie

Aanhorigheid is een begrip dat met name wordt gebruikt bij de koop en verkoop en onroerend goed en behelst alles wat met het betreffende onroerend goed in verbinding staat. Bij aanhorigheid kan men denken aan een schuur, garage of een tuinhuis.

Wanneer men naar advertenties van onroerende goederen kijkt, komt men soms het woord aanhorigheid tegen. Dit betekent niet meer dan alles dat bij het betreffende onroerende goed hoort. Bij aanhorigheid is het van belang dat alles wat hieronder valt in dienst staat van het onroerende goed, dit is in de meeste gevallen een woning. Aanhorigheid wordt nooit zelfstandig in gebruik genomen, maar staat altijd in directe verbinding met de woning. Een garage bij het huis is een duidelijk voorbeeld van aanhorigheid. Een garagebox een paar straten verder staat niet in directe verbinding met de woning en wordt daarom niet gezien als aanhorigheid.

De hypotheekrente, de rente die men betaald over de hypotheek, kan voor aanhorigheid fiscaal worden afgetrokken. Men moet hiervoor wel duidelijk kunnen maken dat hetgeen waarover men belasting wilt aftrekken daadwerkelijk tot de aanhorigheid behoort.