Hugo Vuurens

Business Director Bioplastics

Gepubliceerd op 08-12-2016

Bioplastics

betekenis & definitie

Bioplastics zijn kunststoffen die komposteerbaar zijn en/of gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Hernieuwbare grodnstoffen zijn bijvoorbeeld landbouw (bij)producten, afvalstromen of alternatieve producten of processen die op termijn van jaren zichzelf kunnen vervangen (en niet miljoenen jaren zoals aardolie).

Bioplastics worden steeds meer ingezet als alternatief voor verpakkings- en wegwerpprodukten zoals bekers. Bekende toepassingen zijn yoghurt bekertjes, theezakjes, koffie capsules, groete/fruit verpakking en wegwerp boodschappen tassen. Deze laatste toepassing "disposable shoppers" is in landen als Italie verboden tenzij gemaakt van tenminste industrieel komposteerbaar plastic volgens de norm EN 13432.

Komposteerbaar betekent dat een materiaal onder gedefinieerde omstandigheden binnen een bepaalde termijn afbreken. Hiervoor zijn diverse normen waarvan EN13432 de meest bekende is.

Bekende bioplastics zijn PBAT van BASF (ecoflex) wat niet helemaal biobased is maar zeer goed komposteerbaar en PLA van Corbion wat volledig biobased is en in veel toepassingen ook volledig komposteerbaar. Bio-PE van Braskem is 100% biobased (gemaakt van suiker via ethanol) maar niet komposteerbaar. Er zijn ook een aantal biobased polyamides op de markt die worden gemaakt van plantaardige olieen.

Grote merken als IKEA, Danone, Coca Cola. LEGO en vele anderen zijn vanuit hun maatschappelijke doeelstellingen 'sustainability goals' een drijvende kracht op dit gebied. De PET flessen van Coca-cola "plant-bottle" bestaan voor 30% uit biobased materiaal en dit is een van de grootste en snelst groeiende toepassingen van bioplastics.

Biobased betekend dat industriele gewassen (rietsuiker, mais-zetmeel, aardappelzetmeel, graan). Er is een grote roep om tweede generatie grondstoffen die zouden moeten worden gemaakt van reststromen en niet van voedingsbronnen. te denken valt aan stro, bagasse (overblijfsel van suikerriet na persen), of afval van papier en hout industie (ligno-celluloses). Tot op heden is dat technisch wel mogelijk maar commercieel niet concurrerend.