Hubrecht Duijker

Bordeaux: wijnatlas en encyclopedie (1997)

Gepubliceerd op 07-04-2017

2017-04-07

Château Sociando-Mallet

betekenis & definitie

Sociando-Mallet is een wijngaard met een bevoorrechte ligging. Het chateau heeft een onbelemmerd uitzicht op de Gironde en de bodem van de licht hellende wijngaard bevat veel kiezel.

Naar verluidt zou de grond sterk lijken op die van het fameuze Château Montrose in Saint-Estèphe. Ondanks deze uitstekende locatie was het domein in 1969 sterk verwaarloosd. De akker telde nog maar 6 ha, en in een deel van bedrijfsgebouwen stonden koeien. Wijnbouwer en wijnhandelaar Jean Gautreau nam in dat jaar Sociando-Mallet over en heeft het aanwezige potentieel sindsdien optimaal benut: de hier geproduceerde Haut- Médoc heeft de klasse van een grand cru classé en staat te midden van de crus bourgeois op bijkans eenzame hoogte. De wijn biedt gewoonlijk een schitterende diepte, concentratie en complexiteit, met een onmiskenbare beschaving, een verrukkelijke fruitigheid, versmolten tannines en kruidig, rokerig, nobel hout plus romige vanille. Voor het lageren van de wijn - 12 tot 15 maanden - wordt een hoog percentage nieuwe fusten gebruikt, 70 a 90 %. Het chateau, meer een maison de campagne, ontleent zijn naam aan twee voormalige eigenaars.

eig. Jean Gautreau opp. 45 ha prod. 22.500 druiven Bcs 60% mer 30% cf 8% pv 2%, 2e wijn La Demoiselle de Sociando-Mallet; Château Lartigue de Brochon; Château Bonneau-Livran.