Hubrecht Duijker

Bordeaux: wijnatlas en encyclopedie (1997)

Gepubliceerd op 07-04-2017

2017-04-07

Château Ségur

betekenis & definitie

Deze bezitting ontleent zijn naam aan een der graven van Ségur, die op deze plek - in die tijd een eiland, het Ile d'Arès - een chateau bouwde en druivenstokken plantte.

Dit gebeurde in het begin van de 17e eeuw. Tot aan de Franse Revolutie bleven de Ségurs eigenaar van dit domein; in 1789 werd het publiekelijk geveild. De familie Grazioli bezit Château Ségur sinds 1959 en heeft het bij de overname volstrekt verwaarloosde wijngoed geheel gerenoveerd. Geleidelijk wist Jean-Pierre Grazioli, de huidige eigenaar, ook de wijnkwaliteit te verbeteren. Hij investeeerde in eigentijdse kelderapparatuur en in vaten (waarvan jaarlijks een derde nieuw is; de lagering duurt een jaar). Deze Haut-Médoc is op zijn best in de jaren waarin niet alleen de merlot goed rijp wordt, maar ook de cabernet, want dan krijgt de doorgaans elegant-ferme, soepele smaak wat meer ras en diepgang dan gebruikelijk, met ook een aangenaam aroma van zwarte bessen.

eig. Jean-Pierre Grazioli opp. 38 ha prod. 16.600 druiven B MER 42% cs 35% CF 17% pv 6% 2e wijn Château Ségur Fillon; Domaine Boisgrand