Hubrecht Duijker

Bordeaux: wijnatlas en encyclopedie (1997)

Gepubliceerd op 10-04-2017

2017-04-10

Château Pétrus

betekenis & definitie

Het onopvallende, vlak naast de weg liggende château met zijn turkooizen luiken en voornamelijk uit gras bestaande park doet niet vermoeden dat hier een van 's werelds meest legendarische, kostbaarste rode wijnen wordt gemaakt. Maar het geheim van Pétrus zit dan ook grotendeels ondergronds. De op het hoogste punt van Pomerol liggende wijngaard bevat namelijk een bodem die niet alleen rijk is aan klei, maar bovendien goed wordt gedraineerd. Hierop gedijt de merlotdruif (95% van de aanplant) perfect.

Ook de menselijke factor speelt een rol: op weinig wijnbezittingen wordt met zo'n obsessief gevoel voor detail gewerkt. Pétrus is een in alle opzichten magistrale wijn die de zintuigen overweldigt door zijn romige kracht, zijn ongelooflijke concentratie, zijn rijkdom aan aroma (stroperig fruit, kruiden, truffel, chocolade, koffie, tabak, hout van nieuwe vaten), zijn solide tannines en zijn schier oneindige finale. Omdat men zelfs op Pétrus - eigendom van Lily Lacoste en de families Loubat en Moueix - de natuur niet kan beheersen, zijn niet alle oogstjaren even sensationeel (zoals bleek bij o.a. de 1984 en 1987), maar in het algemeen is het drinken van deze wijn toch een groot voorrecht.

eig. Lily Lacoste / Familie Loubat en Jean-Pierre Moueix opp. 11,4 ha prod. 4.500 druiven B MER 95% CF 5% ov. wijndomein(en) o.a. Château Trotanoy (Pomerol); Château Magdelaine (St-Emilion); Château de la Dauphine (Fronsac)