Bordeaux wijnatlas en encyclopedie

Hubrecht Duijker (1997)

Gepubliceerd op 30-03-2017

Château Margaux

betekenis & definitie

Het wezen van deze wijn kan worden samengevat in twee woorden: gracieuze kracht. Want in parfum en smaak zijn verfijning en concentratie op briljante wijze gecombineerd.

Enerzijds geeft deze Margaux de zijdeachtige élégance die zo karakteristiek is voor zijn appellation, en anderzijds een intense, dimensierijke fruitigheid gekoppeld aan de best mogelijke houtaroma's, een vaak lieflijk accent van voorjaarsbloemen en een lang nagalmende, rijpe tannines bezittende finish. Het is de Margaux der Margaux - en niet zelden een van 's werelds grootste, geraffineerdste rode wijnen. Dat de wijn zo'n superieure kwaliteit bereikte, is voor een groot deel te danken aan de familie Mentzelopoulos. Vader André nam de wat teruggevallen premier grand cru classé over in 1978, en al meteen vanaf die oogst was Château Margaux terug bij de top. Na André's overlijden in 1980 werd zijn werk op energieke wijze voortgezet door zijn vrouw Laura en dochter Corinne, die zich terzijde lieten staan door een talentvolle staf. Het château heeft de allure van een paleis; een lange, statige oprijlaan komt uit op een brede trap met vier hoge zuilen en aan de achterzijde biedt een bordes uitzicht op een groot park. De bedrijfsgebouwen liggen deels bovengronds, deels ondergronds. Naast zijn grand vin (100% nieuwe vaten) produceert Château Margaux een kostelijke tweede wijn (50% nieuwe vaten) en een hoogwaardige floraal-fruitige witte Bordeaux, Pavillon Blanc du château Margaux. Deze bestaat sinds de Eerste Wereldoorlog en wordt gemaakt van alleen sauvignon blanc.

eig. Families Agnelli en Mentzelopoulos opp. 90 ha prod. 33.000, wit 3.000 druiven B cs 75% MER 20% pv 3% CF 2% druiven W SAUV B 100% 2e wijn Pavillon Rouge du château Margaux overige wijn Pavillon Blanc du château Margaux (AC Bordeaux)