Château La Tour de Mons betekenis & definitie

De familielijn van eigenaars is op dit domein terug te voeren tot de uit België afkomstige Pierre de Mons, die het wijngoed in 1615 verwierf. Van het toen bestaande château - dat in de 15e eeuw was verrezen op defundamenten van een 13e-eeuwse burcht - bestaan alleen nog enkele muurdelen, een torenstuk en een kapel, want het ging in 1895 door brand verloren.

Kwalitatief beweegt de wijn zich tegenwoordig niet meer in de kopgroep van de crus bourgeois (zoals in de jaren '60), maar ergens vooraan in het peleton. Hoewel in de smaak voldoende substantie, fruit en tannine present zijn, is het totaal toch wat hoekig en minder dimensioneel dan de wijnen van diverse andere crus bourgeois. Wel toont de kwaliteit een licht stijgende lijn. Dit kan mede te danken zijn aan het nu moderne gistingsmaterieel en een geleidelijk opgevoerd aandeel nieuwe rijpingsvaten: van voorheen een vijfde tot nu een kwart a een derde.

eig. Grands Crus Investissements opp. 35 ha prod. 18.000 druiven B cs 45% MER 40% CF 10% PV 5% 2e wijn Château Richeterre

Gepubliceerd op 30-03-2017