Hubrecht Duijker

Bordeaux: wijnatlas en encyclopedie (1997)

Gepubliceerd op 07-04-2017

2017-04-07

Château La Tour Blanche

betekenis & definitie

Op het etiket van La Tour Blanche staat 'Donation Osiris1, want in 1909 werd dit domein door Monsieur Osiris nagelaten aan het Institut Pasteur, op voorwaarde dat er een onderwijsinstelling zou worden gesticht. De school kwam er; een jaar later opende de Ecole de Viticulture et d'Oenologie haar poorten.

De wijn wordt dan ook onder leiding van de school gemaakt. Geruime tijd heeft deze Sauternes een kwaliteit gekend die niet correspondeerde met zijn status van premier cru. Dit veranderde met de komst van een nieuwe directeur in 1983. Sindsdien is Château La Tour Blanche terug bij de top. De wijn wordt gekenmerkt door een stijlvolle weelde, met in bouquet en smaak veel tropisch, haast siroopachtig fruit, een prachtig roti-aroma en rijpingspotentieel. Men vergist hem in nieuwe barriques, waarna een lagering volgt van 12 tot 24 maanden.

eig. Ministère de I' Agriculture opp. 34 ha prod. wit 6.250 druiven W SEM 77% SAUV B 20% MUSC 3% 2e wijn Mademoiselle de St Mare overige wijn Cru du Cinquet (AC Bordeaux rouge), Osiris (AC Bordeaux blanc), Isis (AC Bordeaux bianc)