Château Haut Bertinerie betekenis & definitie

Dit wijngoed profileert zich als de niet geclasseerde grand cru van de Premières Côtes de Blaye - en terecht. De hier geproduceerde rode wijn is van topkwaliteit. Men vertroetelt hem met twaalf maanden rijping in nieuwe vaten; en de druiven komen van gemiddeld 40 jaar oude stokken. Aldus ontstaat een rijke, klassieke smaak met diepte en lengte. In zijn complexe aroma zitten elementen nobel hout (vanille, toast, kaneel, drop), en confitureachtig fruit (kersen, vijgen, pruimen).

Ook de witte Haut Bertinerie is exceptioneel: een in nieuwe vaten vergiste Sauvignon met veel dimensie en een zeker rijpingspotentieel. Er bestaat zelfs een in barriques bereide opmerkelijke Bordeaux Clairet. De iets minder spectaculaire wijnen - rood, wit en rosé - worden aangeboden als Château Bertinerie. Ook die hebben een voorbeeldige kwaliteit en vormen uitstekende waar voor hun geld. Opvallend is dat een groot deel van de wijngaard en lyre, dat wil zeggen in V-vorm, is beplant. Dit geeft de trossen wat meer zonlicht - en verplicht tot plukken met de hand.

eig. Daniël Bantegnies et Fils opp. 45 ha prod. 26.930, wit 5.900 druiven B MER 45% CS 45% CF 10% druiven W SAUV B 95% SEM 2% COL 2% MUSC 1% 2e wijn Château Bertinerie; Château Manon la Lagune overige wijn Bordeaux Clairet

Gepubliceerd op 11-04-2017