Château d'Yquem betekenis & definitie

Château d'Yquem is het summum van Sauternes - en dat al generaties lang. In de classificatie van 1855 werd deze wijn als enige boven alle andere geplaatst en kreeg de eretitel premier grand cru classé. Die positie wordt ook vandaag de dag nog steeds waargemaakt.

Het chateau, een deels 16e-, deels 17e-eeuws bouwwerk met torens en een grote binnenplaats, troont majestueus op de 75 hoge heuvel waartegen de wijngaard ligt. Dit is de grootste van de Sauternes. De heuvel heeft een eigen microklimaat, met in het najaar iets meer mist 's ochtends en iets meer zonnewarmte 's middags. Voor de oogst schakelt d'Yquem een klein leger van plukkers in (ca. 150 personen), die vier tot zes keer de akker doorgaan, op zoek naar alleen volledig gebotryseerde druiven. Na de gisting - 2 tot 6 weken in nieuwe vaten - krijgt de wijn een extreem lange fustrijping van gewoonlijk drie- en-een-half jaar. Wat pure klasse, stijl en weelde betreft, is de eenmaal gebottelde wijn vrijwel volmaakt. Het is een creatie die zich alleen in superlatieven laat omschrijven; je proeft de essentie van de druif. De kleur van d'Yquem werd door een Hollandse kunstschilder eens gekarakteriseerd als 'het geel van Rembrandt, een kleur waarvan men het geheim heeft verloren1. En André Simon zag deze Sauternes als 'gedistilleerde dauw en honing, met de geur van alle verse veldbloemen die de dageraad begroeten'. Al meer dan een kwart eeuw wordt Château d'Yquem op briljante wijze geleid door Comte Alexandre de Lur-Saluces, wiens familie het domein sinds 1785 bezit. In sommige jaren maakt hij ook een karaktervolle, droge wijn, de in verhouding kostbare 'Y'.

eig. Comte Alexandre de Lur Saluces opp. 113 ha prod. wit 7.920 druiven W SEM 80% SAUV B 20% overige wijn Ygrec (AC Bordeaux) ov. wijndomein(en) o.a. Château de Fargues (Sauternes)

Gepubliceerd op 07-04-2017