Château Cos d'Estournel betekenis & definitie

In 1811 besloot Louis Gaspard d'Estournel in het gehucht Cos een wijn te gaan produceren van het allerhoogste niveau.

Omdat hij handelde in Arabische paarden die verscheept werden naar en van het Verre Oosten, nam hij ook d'Estournels wijn mee aan boord. Een deel van de partij kwam echter terug. De flessen hiervan bleken zich opmerkelijk goed ontwikkeld te hebben, waarop de ondernemende wijnbouwer besloot in het vervolg al zijn wijn een zeereis te laten maken. Om deze connectie met het Oosten te accentueren verrees ook een château in de vorm van een Oosterse tempel, compleet met pagodetorens. D'Estournel ging er bij herhaling aan failliet, maar na zo'n 20 jaar stond het château er toch.

Het is het bizarste, opvallendste van heel Bordeaux. Deze buitengewone behuizing levert ook een buitengewone wijn. Nadat met de 1978 een eerste aanzet was gegeven, stootte Cos d'Estournel met zijn 1982 en latere jaargangen door naar de hoogste top. Dit is te danken aan het voortvarende, deskundige beleid van directeur en mede-eigenaar Bruno Prats, die tal van verbeteringen doorvoerde en grootschalig investeerde. De wijn is vrijwel altijd zeer geconcentreerd van kleur en smaak, met de best mogelijke tannines, een bewonderenswaardig kader van nieuw hout (50 tot 100%) en een rijke, vigoureuze smaak die nuances bevat van dik, meestal zeer rijp fruit (zwarte kersen, zwarte bessen), chocolade, koffie en specerijen.

eig. Domaines Prats opp. 64 ha prod. 36.000 druiven B cs 60% MER 38% CF 2% 2e wijn Les Pagodes de Cos ov. wijndomein(en) Château Marbuzet (St-Estèphe)

Gepubliceerd op 07-04-2017