Hubrecht Duijker

Bordeaux: wijnatlas en encyclopedie (1997)

Gepubliceerd op 06-04-2017

2017-04-06

Château Cheval Blanc

betekenis & definitie

De wijngaard van deze fameuze premier grand cru classé strekt zich uit rond het château, heeft de vorm van een slordige driehoek, bestaat uit drie verschillende typen grond (zand-klei, kiezel-klei en diepe kiezel) en grenst aan Pomerol. De aanplant is afgestemd op de uiteenlopende samenstelling van de bodem; zo domineert de cabernet franc, en niet de merlot.

De eigenaars - een familie die zo'n 30 leden telt - hebben de leiding van Cheval Blanc overgedragen aan een perfectionistisch werkende equipe. Uiterste zorg wordt besteed aan het cultiveren van de wijngaard en het verkrijgen van optimaal rijpe, gezonde druiven, bij een rendement van gemiddeld niet meer dan ruim 40 hl per ha. Door een Spaanse plukkersgroep worden de vruchten perceel voor perceel geplukt en daarna op een langzaam lopende band uitgesorteerd. Na de klassieke vinificatie vindt een 18 a 20 maanden lange rijping plaats in uitsluitend nieuwe, niet te sterk gebrande vaten.

Dat Château Cheval Blanc is ontstaan uit een afscheiding van Château l'Evangile (Pomerol) valt te proeven in de wijn. Want deze heeft de gulheid van een grote Pomerol - soms zelfs in de overtreffende trap: een Cheval Blanc uit een groot jaar biedt een bijna decadente weelde. In de genereuze, op den duur fluwelige smaak zit lagen dik het rijpe fruit van zwarte vruchten, samen met elementen van cacao, koffie, tabak, drop en specerijen; dat alles harmonisch omlijst door de aroma's van het eikenhout. Ook de tweede wijn, Petit Cheval, bezit een zeer hoge kwaliteit. De selectie voor beide wijnen is streng. Van 1991 bijvoorbeeld werd geen Cheval Blanc uitgebracht, en van die oogst achtte men slechts de helft geschikt voor Petit Cheval. Volgens de overlevering zou de naam Cheval Blanc zijn ontstaan dankzij koning Hendrik IV die op deze plek stopte bij een herberg, om daar zijn witte paarden te vervangen.

eig. SC Château Cheval Blanc / Héritiers Fourcaud-Laussac opp. 36 ha prod. 15.000 druiven B CF 57% MER 39% MAL 3% CS 1% 2e wijn Petit Cheval ov. wijn-domein(en) Château Laplagnotte-Bellevue (St-Emilion); Château de Francs (Bordeaux Cótes de Francs)