Gepubliceerd op 05-05-2017

Voedsel

betekenis & definitie

Het is opvallend dat voor de meeste Nederlanders, net als voor arme migranten, de kwaliteit van het eten niet zo belangrijk is. In boerenfamilies werd na het eten altijd aan de gast gevraagd ‘Heb je genoeg gehad?’ Genoeg, dat was het criterium. Bij het eten in een restaurant vinden Nederlanders het vaak vooral belangrijk of er veel op tafel staat. Het genieten van de kwaliteit is in zuidelijke landen, al in België en Frankrijk veel sterker ontwikkeld.

Op een Nederlandse universiteit kwam onlangs een Spaanse hoogleraar een aantal gastcolleges geven. Bij het voorbereiden stelde de Nederlandse gastheer voor ‘even een broodje halen, om niet teveel tijd te verliezen’. De Spaanse hoogleraar was diep beledigd over zoveel onwellevendheid.

Voor Nederlanders is het samen eten met het (kern)gezin wel een belangrijke waarde. Dat wordt vrienden en kennissen vaak met een ‘We gaan eten’ (betekent: wilt u ons in onze intimiteit laten?) duidelijk gemaakt. Bij migranten is de hele familie welkom aan tafel, ook tegenover kennissen en bekenden van kennissen is gastvrijheid een belangrijke waarde.