Gepubliceerd op 05-05-2017

Toiletgedrag

betekenis & definitie

Nederlanders praten vrijwel nooit over hun toiletgedrag. Het is een gênant thema. Er zijn vooral grote verschillen in het wel of niet aanraken van de toiletbril. Nogal wat vrouwen zweven boven de bril, uiteraard vooral op openbare toiletten maar soms ook in het huis van bekenden. Mannen zweven minder vaak. Het is bij autochtone mannen en vrouwen algemeen gebruikelijk dat het achterwerk met de rechterhand, met wc-papier wordt schoongemaakt.

Dit vindt het merendeel der mensheid een smerige gewoonte. In een brede strook op de wereldbol, van Noord-Afrika tot en met Indonesië wordt een papiertje vies gevonden: als er poep aan je handen zit gebruik je immers ook geen papier maar water. Veel islamieten en andere wereldbewoners gebruiken daarom water om op het toilet hun anus schoon te maken. U treft bij hen daarom vaak een fles aan in het toilet. Soms is in de toiletpot een pijpje aangelegd dat met een waterstraal de anus schoonspoelt. De anus wordt niet afgedroogd. Mannen en vrouwen dragen daarom graag een wijde onder- en bovenbroek zodat er geen natte plek in hun broek komt. Na afloop was je je handen goed, uiteraard niet in de keuken.

Voor dit toiletgedrag wordt altijd de linkerhand gebruikt. De rechterhand is de ‘nette’ hand die gebruikt wordt voor het klaarmaken van voedsel en voor het schudden van handen.

Wist u dat Nederland het enige land ter wereld is waar ‘vlakspoelers’ worden verkocht? De poep blijft dan nog even ter inspectie op een plateautje liggen. De rest van de wereld koopt een ‘dieptespoeler’: alle ongerechtigheid verdwijnt meteen onder water.