Gepubliceerd op 05-05-2017

Slavernij

betekenis & definitie

Ik vermoed dat een deel van de blanke lezers geneigd is deze tekst over te slaan. Het is een ongemakkelijk onderwerp. Slavernij leeft niet bij blanken. Voor veel Surinamers en Antillianen is het echter een dagelijks besef. Er zijn in de 16e en 17e eeuw miljoenen mensen in Afrika geroofd en met zeilschepen naar het Caraïbisch gebied gebracht. Op bijgaand plaatje is te zien hoe de slaven het meest economisch getransporteerd konden worden. De dekken waren laag, staan was onnodig. Hierdoor konden vertikaal extra dekken worden gebouwd.

De slavernij is in Suriname en op de Antillen op 1 juli 1863 afgeschaft. Het jaarlijkse Keti Koti feest (het verbreken van de ketenen) is de herinnering daaraan. Na de formele afschaffing van de slavernij die door Engeland was afgedwongen, heeft Nederland de slavernij feitelijk nog tien jaar voortgezet. Officieel was dat om de slaven te laten wennen aan hun nieuwe vrijheid. Het kwam ook goed uit om nog tien jaar verzekerd te zijn van werkers op de plantage. Voor blanken is dit allemaal lang gelden, oude Surinamers weten dat hun grootouders letterlijk nog in slavernij hebben geleefd.

Het woord ‘slaaf’ stamt af van de Slavische volkeren. Het komt ook terug in de naam van het land ‘Slovenië’. In Europa waren de Slaven (met een hoofdletter) de eerste slaven.