Gepubliceerd op 05-05-2017

Seks

betekenis & definitie

Het is moeilijk om ware uitspraken te doen over intieme onderwerpen. Er is vaak een groot verschil tussen de norm en de werkelijkheid. Insiders zeggen bijvoorbeeld, maar dat levert hap snap gegevens op, dat allochtone mannen en vrouwen veel vaker geheime afspraakjes hebben dan de buitenwereld denkt. Maar wie zal zeggen wat de waarheid is.

Het plezier van de man, de plicht van de vrouw.

In vooral arme samenlevingen kan seks worden samengevat als het plezier van de man en de plicht van de vrouw. Dat gold in grote lijnen ook voor Nederland tot de jaren zestig. Mannen pochen vaker over hun seksuele prestaties. Vrouwen laten het over zich heenkomen (zou die uitdrukking daar vandaan komen?). Vaak wordt gedacht dat mannen seks meer nodig hebben, dat het ongezond is om het hen te onthouden. Een vrouw die naar seks verlangt wordt eigenlijk als een hoer gezien. Mannen zijn, vindt men, weerloos tegen de verleidingskunsten van de vrouw. De vrouw krijgt daarom vaak de schuld bij verkrachting of overspel.

Voor Creoolse vrouwen gaat dit niet op. Het is bij Creolen volledig geaccepteerd dat ook een vrouw behoefte heeft aan seks, zelfs dat het voor haar ongezond is als ze te weinig seks zou krijgen (Venema).

Vrijwel overal in de niet-westerse (en westerse?) wereld behoort de man het initiatief te nemen inzake seksualiteit. Een man die dat niet doet zou homo gevonden kunnen worden, wat vrijwel overal een ernstige beschuldiging is.

Praten over seks.

In Nederland wordt pas dertig jaar redelijk open over seks gesproken. Rond 1950 was het onderwerp seks nog volledig taboe. Er werd alleen in bedekte termen over gesproken. Op scholen werd geen seksuele voorlichting gegeven en de ouders durfden er thuis meestal ook niet over te beginnen. Op mijn lagere school is het onderwerp door de leerkrachten ooit van de agenda afgevoerd met het gezegde: vroeg rijp, vroeg rot; vroeg wijs, vroeg zot.

Tegen veler vermoeden in praten Turkse en Marokkaanse vrouwen gemakkelijk over seks, als er maar geen mannen bij zijn. Vriendinnen vertellen me dat de vrouwen met veel plezier en gedetailleerd het seksuele gedrag van hun mannen bespreken. Surinaamse en Antilliaanse vrouwen praten juist niet of heel moeilijk over seks waardoor hun dochters en zonen vaak slecht voorgelicht zijn.