Gepubliceerd op 05-05-2017

Ramadan de werkgever

betekenis & definitie

De ramadan is een feestmaand. Belijdende moslims eten, drinken en vrijen niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Ook slechte gedachten en slechte daden zijn deze maand nog kwalijker dan anders. Aan het einde van de ramadan is het suikerfeest. De ramadan zal de komende jaren, steeds 11 dagen per jaar, opschuiven naar de zomerperiode. Voor werkgevers is het belangrijk daar nu al op te anticiperen want in de zomer heeft de ramadan veel grotere effecten dan in de wintertijd. Rond 2014 zal de werknemer ’s morgens vóór 6 uur moeten ontbijten. Pas ’s avonds om 10 uur mag hij weer iets eten of drinken.

Werkgevers die geen rekening houden met de ramadan merken nu al dat hun werknemers in de loop van de ramadan door vermoeidheid geïrriteerder worden en zich vaker ziek melden. Ook de kwaliteit van het werk kan achteruit lopen.

In bedrijven wordt op diverse manieren met de ramadan rekening gehouden. Verstandige werkgevers bespreken vooraf hoe ervoor gezorgd kan worden dat de ramadan goed gevierd kan worden én dat het werk goed uitgevoerd wordt. Zwaar lichamelijk werk kan het beste in de ochtenduren en aan het begin van de ramadan worden gepland. Schoonmaakbedrijven melden de opdrachtgever dat het gebouw in de laatste week wellicht niet honderd procent schoon zal zijn, maar dat het gebouw na de ramadan gratis een extra schoonmaakbeurt zal krijgen. Een goede werkgever kan zijn medewerkers een ‘ramadan mubarak’ wensen, een variant op ‘prettige feestdagen’. En tijdens de ramadan kan zo’n werkgever af en toe vragen of het met het vasten lukt.

Ik ken een Marokkaanse politieman die aan het begin van de ramadan een briefje ophangt in de kantine: deze maand ben ik misschien wat geïrriteerd want ik houd me aan de ramadan. Al jaren werkt dat prima (Zie Islam, zie Jaartelling).