Gepubliceerd op 05-05-2017

Moeder

betekenis & definitie

Bij autochtone Nederlanders neemt de moeder een minder speciale plaats in dan bij veel migranten uit zuidelijke landen. Daar staat de moeder (la mamma) op een veel hoger voetstuk. In zuidelijke landen wordt daarom bij een belediging juist de moeder uitgescholden, dat raakt het diepst. Dus wordt gescholden op de kut van je moeder; dat je moeder een hoer is, etc. Een fatsoenlijke, dus eervolle zuiderling kan dat met goed fatsoen niet over zijn kant laten gaan.

Dat gaat soms fout. Dan denkt een Nederlander dat hij een gewone opmerking maakt: Doe je dat bij je moeder thuis ook? Dat soort dingen doe je maar bij je moeder. Dat moet je maar bij jou thuis doen. Heb je dat zo van je moeder geleerd? Ga jij es effe je moeder pesten. De reactie van vooral allochtone jongens kan onverwacht scherp zijn.

In grote delen van de niet-westerse wereld wordt het verhaal verteld van de man die in zijn boot zit met zijn vrouw, moeder, schoonmoeder, zus, maîtresse en zijn buurvrouw. Een hongerige krokodil dreigt de boot om te gooien. In welke volgorde gaan de vrouwen als voer voor de krokodil overboord?

U hebt natuurlijk al opgemerkt dat de man blijkbaar niet overboord hoeft. Veel Nederlandse mannen zouden waarschijnlijk als laatste hun vrouw in de boot houden. Hun vrouw zou dat ook verwachten. In vrijwel alle traditionele culturen blijft echter de moeder als laatste in de boot. Een moeder, daar heb je er maar één van. Een andere vrouw kan je wel weer vinden en ook met de andere vrouwen is de band lang niet zo sterk als met je eigen moeder.