Gepubliceerd op 05-05-2017

Kussen

betekenis & definitie

Nederlanders kussen sinds een aantal jaren drie keer. Lang niet iedereen is er blij mee, maar in feite ontkomt vrijwel niemand aan deze kusdwang. Veel Nederlanders beseffen niet dat er twee kuspatronen zijn. Vanuit de gekuste gezien kan de eerste kus rechts of links komen:

- De rechts-links-rechts kussers: 80% (zie plaatje, eerste kus).
- De links-rechts-links kussers: 20%

Ongeveer 80% van de Nederlanders verwacht de eerste kus op de rechterwang. Dat gaat goed als de andere kusser ook de 80% r-l-r gewoonte heeft. Als het kussen bij u opvallend vaak mis gaat, dan behoort u waarschijnlijk tot de 20% l-r-l groep. In dat geval wilt u de kus geven op de ándere wang dan waar die wordt verwacht. Er ontstaat dan een lastig aarzelmoment met snelle hoofdbewegingen op plm. 15 cm afstand.

Oudere Nederlanders (opa’s; oma’s; soms schoonvaders) kussen natter en meer vlakbij de mond. Ze doen dat zonder enige bijbedoeling. Nat op de mond kussen was vroeger meer de gewoonte. Het gaf meer contact.

Aan de manier van kussen kunt u soms ook de rijkdom van mensen aflezen. Hoe rijker, des te meer het gezicht wordt afgewend.