Gepubliceerd op 05-05-2017

Grappen, moppen

betekenis & definitie

Het is waarschijnlijk geen toeval dat er vooral grappen worden gemaakt over zwakke groepen. Er worden meer grappen gemaakt over vrouwen dan over mannen. In Nederland worden meer grappen gemaakt over Belgen dan over Nederlanders, etc. Ik wil me hier vooral richten op de schadelijkheid van etnische grappen. Wat maakt een mop grappig?

Wat kersenpff vindt u van deze mop?

Vraag 1: Waarom branden er geen lichtjes op de vuilnisbelt?

Antwoord: Anders denken de Amerikanen dat het koopavond is.

Niemand vindt dit een mop. Maar waarom niet?

Is dit een mop?

Vraag 2: Waarom branden er geen lichtjes op de vuilnisbelt?

Antwoord: Anders denken de Turken dat het koopavond is.

Nu is het voor sommigen opeens wél een mop geworden. Is dat omdat de situatie nu wel aansluit bij een beeld dat de luisteraar over Turken heeft? Waarschijnlijk wordt door moppen zo’n beeld zelfs dieper ingeslepen. Zowel bij de verteller als bij de luisteraar.

Denkt u: Belgenmoppen kunnen toch ook geen kwaad? Dan moeten Turkenmoppen toch ook kunnen? Dat verwijst naar het aspect ‘macht’. Moppen over een sterke groep kunnen die groep weinig schade doen. Belgen zijn in Europa nauwelijks kwetsbaar. Moppen over blanke Nederlanders doen in Nederland ook meestal weinig schade omdat Nederlanders hier in de meerderheid zijn. Maar anti-Nederlander moppen in een land waar zij een zwakke positie hebben, zouden hen wel veel schade kunnen doen.