Gepubliceerd op 05-05-2017

Blank

betekenis & definitie

Denkt u dat de meerderheid van de bevolking in Nederland blank is? Blank is geen kleur. Wit is een kleur, bruin en zwart ook. De meerderheid in Nederland beschrijft zichzelf niet in termen van een kleur. Anderen worden wel ‘kleurling’ genoemd. Vraag aan een schilder welke kleur hij gebruikt om blanken te schilderen: het is roze, de varkentjeskleur. De meeste lezers zijn niet blank maar roze.

Het woord ‘blank’ heeft een positieve gevoelsbetekenis. Het heeft de klank van maagdelijk, onbedorven, zuiver en onaangetast. Als je hartje maar blank is. De kleurwoorden wit en roze hebben die positieve bijbetekenis niet.

Is blank beter?

Op het ogenblik domineert de blanke wereld op economisch, wetenschappelijk, militair en technologisch gebied. Het is voor blanken verleidelijk om te denken dat zij aangeboren beter, slimmer, etc. zijn.

Daar zijn een paar kanttekeningen bij te maken. Het kan best zijn dat binnen tien jaar China of Azië het economische centrum van de wereld is. China wás duizenden jaren geleden al ooit een wereldmacht. De Arabische landen, die nu op allerlei gebied een grote achterstand hebben, waren tussen de achtste en de twaalfde eeuw economisch en wetenschappelijk superieur aan de rest van de wereld. Ook Afrikaanse volkeren hebben ooit economisch en cultureel gedomineerd. Zij schijnen lang vóór de tijd van de Egyptische piramiden en farao’s hoogstaande culturen te hebben gehad. Blanke landen zijn bovendien nog maar enkele eeuwen economisch superieur. Het lijkt niet zo aangeboren te zijn.

Is het een voordeel om in Nederland blank te zijn?

Veel zwarte of Arabische immigranten antwoorden ‘nee’ bij onderstaande vragen. Blanke lezers zullen vaker ‘ja’ antwoorden.

- Vindt men dat u een ‘normaal’ accent hebt?
- Vindt de meerderheid u iemand die er gewoon bij hoort?
- De politie houdt u staande. Wéét u dat ze niet speciaal ú moeten hebben?
- Schat men u als normaal intelligent in?
- Vertrouwt men u evenveel als anderen?
- Stel: u hebt een onterechte bekeuring. Verwacht u dat het normaal respectvol afgehandeld zal worden?