Gepubliceerd op 05-05-2017

Bijbelgordel

betekenis & definitie

Er loopt dwars door Nederland een strook die ‘de bijbelgordel’ (de gordel van God) wordt genoemd. De strenge christenen van Nederland wonen bijna allemaal in die smalle strook. Waarschijnlijk is die daar ontstaan als een scheidswal tussen het katholieke zuiden en het protestante westen. Bij de Voerstreek in België is iets dergelijks te zien. Het is het gebied met de meest fanatieke taalopvattingen, precies op de grens van het Frans- en Vlaams talige deel.

Voor wie geïnteresseerd is in cultuurverschillen, is de bijbelgordel een interessant gebied. Er zijn zelfs opvallend veel overeenkomsten tussen niet-westerse immigranten en de bewoners van deze streek. Natuurlijk generaliseer ik:

- De normen en waarden zijn hier strenger dan in de rest van Nederland, de sociale controle is daardoor sterker.
- Het gezag van ouders en ouderen is groter.
- De man-vrouw verhoudingen zijn traditioneler.
- Een relatief hoog percentage mensen wil zijn kind niet laten inenten tegen polio. Soms worden ouders voor een dag uit de ouderlijke macht ontzet. Die dag krijgen ze een suikerklontje met het poliovaccin. Veel ouders accepteren die ingreep.
- De internet providers maakten enkele jaren geleden bekend dat uit dit deel van het land relatief veel bezoeken kwamen op hun porno internetsites.
- Veel mensen zeggen geen tv te hebben. Die staat soms op zolder of in de keukenkast.

Overal waar de normen strenger zijn en de relaties hiërarchischer, zullen mensen zich vaker mooier voordoen voor de buitenwereld. De vuile was moet, meer dan elders, binnen blijven.

Wie in een gebied leeft met minder strakke normen veroordeelt dat vaak als liegen, hypocrisie en achterbaksheid. Het zijn dezelfde oordelen die autochtonen soms over immigranten hebben.